Niet alle geweldige boeken zijn geschikt om voor te lezen. En dat geeft niets, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je kinderen ook zelf gaan lezen. Deze auteurs zijn voor het merendeel oudjes, maar ze maken me nog altijd blij:

Lichte kost

Lezen kun je (ver)leren dus het is aan te raden te beginnen met boeken die lekker weglezen. Zoals:

Dick Francis: heerlijk spannende verhalen over stoere mannen, altijd met een link naar de paardensportwereld. De twee boeken over Kit Fielding zijn aanraders en de vier boeken over Sid Halley, maar ik vond Bankier en Bloedgeld ook geweldig.

Leonhard Huizinga: je moet er van houden, de boeken over Adriaan en Olivier. Ik lach me krom. Heel ouderwets nu, maar dat voegt echt wat toe ;).

Armistead Maupin: leuke boeken over homoseksuele en transgender personen in de jaren tachtig.

Roald Dahl schreef geweldige korte verhalen voor volwassenen.

Agatha Christie: lees alles.

Alistair Maclean: in vergetelheid geraakt, lijkt het, maar al zijn boeken zijn superspannend.

David Sedaris: hij schrijft leuke komische autobiografische verhalen, recent Happy-Go-Lucky.

Fantasy

Stephen King: meesterlijk, al vind ik hier en daar een boek echt te luguber. Een mooi begin voor een tiener is de novelle Gwendy’s knoppenkist. Smaakt het naar meer, dan kunnen ze los op zijn volledige collectie: klassieker It, het recente Fairy Tale en ook de Donkere toren serie is prachtig.

Terry Pratchett: in ieder geval Good Omens maar ik vind eigenlijk al zijn boeken geweldig, vooral die over de heksen.

J.R.R. Tolkien: de Hobbit en de trilogie In de Ban van de Ring. Epische verhalen.

Tove Jansson: de Finse boeken over de Moems zijn heel grappig (lees eerst eens De hoed van de tovenaar en dan Komeet boven de Moemvallei).

Tonke Dragt: natuurlijk het spannende Brief voor de Koning maar met name ook haar science fiction trilogie die begint met het originele korte verhaal De robot op de rommelmarkt en dan met Torenhoog en Mijlenbreed en Ogen van Tijgers een hoge vlucht neemt.

Mary Stewart: de eerste drie boeken over Merlijn de Tovenaar zijn geweldig. Zelf ben ik ook erg dol op haar romannetjes.

Roger Zelazny: de fantasy-serie Amber

Romantisch

Anne en Serge Golon: mijn guilty pleasure is de zinderende boekenserie over de belevenissen van de zeventiende eeuwse Angelique. Heerlijke boeken, maar wees gewaarschuwd, de verfilmingen zijn vreselijk.

Mary Stewart: ja, die romannetjes dus. Heel onderhoudend.

Helen Fielding: van Bridget Jones natuurlijk. Heerlijke boeken.

Nick Hornby: romantische mannenboeken! Voor de heren dus.

Iets zwaardere kost

Cynthia Voigt: alle boeken over de Tillermans.

Curtis Sittenfeld: bijvoorbeeld Prep, Sisterland en Eligible (sowieso een must als je van Jane Austen houdt). En ik ben dol op deze boeken, maar ik verdenk haar er stiekem van dat ze met American Wife ongewild Donald Trump aan de macht heeft geschreven.

Donna Tartt: ik vind De kleine vriend het mooist, maar ook De verborgen geschiedenis en Het puttertje waren de moeite waard. Echt boeken die je opslokken.

Brontë zusjes: bij mij is Jane Eyre van Charlotte Brontë favoriet en ik houd ook van de rust in de romannetjes van Anne Brontë. Wuthering heights van Emily Brontë is ook wel mooi geschreven, maar ik vraag me af of ik het wel ooit helemaal uitgelezen heb.

Jane Austen: lees alles, regelmatig. Natuurlijk vooral Pride and Prejudice.

Historisch

Thea Beckman en dan met name Kruistocht in spijkerbroek, haar trilogie over de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk (Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Rad van fortuin) en de in deze tijd ineens nogal confronterende science fiction trilogie (Kinderen van Moeder Aarde, Het helse paradijs en Het gulden vlies van Thule).

K.M. Peyton: bijvoorbeeld Maak een vuist als je geen hand hebt over boksen en de vier geweldige, niet echt historische boeken over de lompe Engelsman Patrick Pennington

Karl May mag eigenlijk niet meer. Zijn verhalen over Winnetou en Old Shatterhand zijn racistisch en doen de werkelijkheid geweld aan, las ik laatst. Ik heb het ook nooit voorgelezen op de een of andere manier. Toch heb ik wel echt genoten van de spannende indianenverhalen. Dus ik noem de boeken hier toch.

Robert Graves: natuurlijk het smeuïge Ik, Claudius over de Romeinse keizers maar ook Heer Belisarius.

Rosemary Sutcliff: als je van geschiedenis houdt zijn haar boeken aanraders. Bijvoorbeeld De adelaar van het negende, ik herlas het pas en het blijft mooi. Ze waagde zich ook aan het verhaal van Robin Hood (hoera!).

Anne en Serge Golon: mijn guilty pleasure is de zinderende boekenserie over de belevenissen van de zeventiende eeuwse Angelique. Ook historisch heel interessant. Laat je niet misleiden door de draconische verfilmingen.

Mary Renault: lees in ieder geval The king must die | de Koning moet sterven.

Charles Dickens: schrijver van grote klassiekers als Oliver Twist. Maar A tale of two Cities over Parijs en Londen ten tijde van de Franse Revolutie lijkt me ook super interessant.

Wil je liever moderne boeken lezen? Daar ben ik niet zo goed in thuis, ik pak op het moment graag klassiekers die ik altijd al eens heb willen lezen. Maar de boekentips van NRC Handelsblad zijn volgens de boekaddicts in mijn omgeving vaak de moeite waard.