Vroeger dacht ik dat kinderen van 10 tot 12 jaar te oud zijn om nog aan voor te lezen. Maar gelukkig bleek dat helemaal niet zo te zijn. Het is juist nu ze zoveel zelfstandiger zijn erg gezellig om samen in een boek te duiken als we er allebei zin in hebben. En er zijn veel interessante boeken die je op deze leeftijd samen kan lezen, ik weet niet waar ik beginnen moet. Dus dan maar op willekeurige volgorde:
De negen levens van Diana Wynne Jones is een magisch boek over het ontdekken van je eigen kracht. J.K. Rowling heeft hier Harry Potter-inspiratie opgedaan.
De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren is zielig, loeispannend en een van de prachtigste boeken die ik ooit heb gelezen. Mijn kinderen wilden niet dat ik het voorlas, omdat het zo zielig begint.
De Rode prinses van Paul Biegel is echt een meesterwerk. Ik las het toen ik met mijn zusje in de kinderjury zat en wij vonden het allebei het allerbeste boek, maar helaas waren onze jurygenoten het daar niet mee eens. Misschien is het meer een boek voor meisjes dan voor jongens? Wel een echte aanrader in ieder geval! Ook voor de jeugd van tegenwoordig. En het leest echt HEERLIJK voor.
De geheime tuin is een prachtig verhaal over aanpassen, doorzetten en opnieuw beginnen.
Hilarische gedichten waar je wat aan hebt 🙂
Koning van Katoren is een echte klassieker van Jan Terlouw, net als Oorlogswinter. Dit sprookjesachtige coming-of-age verhaal is verfilmd, maar het boek is beter.
Wat verouderd maar intrigerend mysterie
Ouderwets maar grappig en mooi verhaal
Sterke vrouwen die hun eigen weg vinden.
Ronja de Roversdochter gaat over je eigen pad kiezen (en voor de voorlezer: over loslaten!). Ook heel erg mooi verfilmd in 1984 door Tage Danielsson
Levende bezems is een prachtig, schrijnend, spannend, zielig, geweldig boek over het harde leven van een Italiaans jongetje dat nooit bij de pakken neer gaat zitten. en van vijanden vrienden maakt. Het voorlezen kost wel veel energie omdat het grote hoofdstukken zijn die je niet goed op kunt delen, maar het is het absoluut waard.
Tirannen van Aidan Chambers is een aanrader als er pestproblemen zijn in de klas van je kind. Leerzaam voor juffen, ouders en kinderen!
Het oneindige verhaal is met zijn tweekleurige tekst en dubbele verhaallijn een buitengewoon bijzonder boek. Het is mooi hoe de helden van het verhaal af en toe van hun voetstuk vallen en er dan toch weer op weten te klimmen. Heel leerzaam voor perfectionisten …
Nee, dit is geen boek voor paardenmeisjes. Wel een romantisch sprookje over liefde, spijt, karakterfouten en helpen. Een van mijn allerliefste lievelingsboeken.
Superdetective Blomkwist is een levendige, hilarische, spannende trilogie over drie Zweedse kinderen die in hun zomervakantie buiten spelen zoals je zou willen dat jouw kinderen buitenspelen en dan daadwerkelijke boeven op hun pad vinden.
Lampje heeft zwemen van verschillende grote klassiekers en is toch heel uniek. Het leest verrassend lekker voor. Wel echt voor grote kinderen, achtstegroepers?
Cynthia Voigt schreef niet alleen veel prachtige Tillermanboeken, maar ook twee heerlijke boeken over pittige meiden van een jaar of twaalf. Ze ziet het mens, niet een kind. En zo voelt het alsof je zelf wordt gezien voor wie je bent. Het leest heerlijk voor.
Toen mijn juf dit geweldige verhaal in groep 7 voorlas, was het nog toekomstmuziek. Nu nog net?
Een prachtig verhaal over hoop, moed en doorzettingsvermogen.
Een origineel en spannend verhaal over wat gelukkig maakt.
De vijf dagboeken van Cerise zijn hele bijzondere stripboeken over het leven van een meisje van 10-14 jaar. Niet echt iets om voor te lezen, wel bijzonder genoeg om hier te benoemen.
Als ik dan deze geweldige boeken en schrijvers opsom, zijn er grote afwezigen. Thea Beckman bijvoorbeeld. Haar boeken zijn geweldig, maar op de een of andere manier niet zo geschikt om voor te lezen. Wel echt aanraders. Daarom hier ook nog een opsomming van schrijvers die de moeite waard zijn om lekker zelf te lezen. Ik heb er ook hun (in mijn ogen) leukste boeken bij vermeld.